Majestic Princess

Statek Majestic Princess sam w sobie stanowi luksusową atrakcję.

Statek wycieczkowy Majestic Princess oferuje różnorodne atrakcje, które zarówno inspirują, jak i dostarczają rozrywki. Możesz być pewien, że personel statku robi wszystko, aby spełnić wszystkie Twoje życzenia. Statek oferuje wiele różnorodnych atrakcji, od aukcji dzieł sztuki po filmy pod gwiazdami. Szefowie kuchni statków Princess Cruises to artyści kulinarni, którzy starają się serwować to, co najlepsze w sztuce kulinarnej. Cała nasza flota koszysta z usług renomowanej firmy gastronomicznej Chaîne de Rôtisseurs. Menu każdego szefa kuchni jest kreatywne, a wybór zmienia się z dnia na dzień. Obsługa również jest bezbłędna.

Jaki wyglądają kabiny?
Istnieją różne kategorie kabin - od schludnych, przestronnych kabin wewnętrznych po wspaniałe apartamenty z prywatnymi balkonami. Każda kabina ma własną łazienkę i toaletę oraz sporą szafę i miejsce do siedzenia, łóżka pojedyncze lub łóżko podwójne. Jeśli chcesz zarezerwować apartament, skontaktuj się z Albatros Travel, aby uzyskać informacje o cenie i dostępność.

Warunki szczególne
Armator informuje, że uczestnictwo w rejsie wycieczkowym podlega określonym przepisom. W związku z powyższym należy poinformować Albatros Travel o ewentualnych chorobach, niepełnosprawności, ciąży lub o innych kwestiach mogących mieć wpływ na samopoczucie lub stan zdrowia podczas rejsu.

Czy istnieje granica wieku dla uczestnictwa w rejsie?
Osoby poniżej 21 roku życia mogą podróżować wyłącznie z rodzicem lub z inną osobą dorosłą w wieku powyżej 21 lat. Gra w kasynie dostępna jest dla osób powyżej 18 lat, zaś alkohol na pokładzie kupować mogą osoby powyżej 21 lat.

Czy można zamówić specjalną dietę?
Prosimy poinformować Albatros Travel o potrzebie specjalnej diety najpóźniej na 45 dni przed wyjazdem, aby Albatros Travel mógł poinformować o tym armatora. Armator zrobi następnie wszystko, aby sprostać Państwa życzeniom.

Czy należy mieć ze sobą ręcznik?
Nie ma potrzeby zabierania ze sobą ręcznika.

Zaokrętowanie
Dostępne są transfery z lotniska /hotelu na statek, ale prosimy pamiętać, że należy być na pokładzie najpóźniej na 2 godziny przed wypłynięciem. Należy liczyć się z czasem oczekiwania na wejście na pokład. Prosimy mieć przygotowane paszporty i bilety/dokumenty podróży. Procedura zameldowania na pokładzie jest bardzo szczegółowa, ale ułatwi to późniejsze szybsze zejścia na ląd w zagranicznych portach. Na przystani nie ma żadnych restauracji, ale restauracje na pokładzie są najczęściej otwarte i podają lunch przy wychodzeniu z portu. Na pokład nie wolno wnosić żadnego własnego alkoholu. Napoje alkoholowe zakupione przy wchodzeniu na pokład należy pozostawić przy zaokrętowaniu, zostaną one wydane przy schodzeniu z jednostki. Radzimy mieć przy sobie w terminalu butelkę wody przy wchodzeniu na pokład.

Napoje na pokładzie
Woda z lodem, kawa i herbata podawane są darmowo do posiłków. Za pozostałe napoje należy płacić. Butelka wina kosztuje od ok. 30 USD, piwo (z beczki lub butelka) kosztuje ok. 5-6 USD, mocny drink alkoholowy kosztuje ok. 6 USD. Późnym popołudniem podawany jest cocktail dnia, który z pewnością spełni wszelkie oczekiwania wobec egzotycznego drinka, za ok. 5-6 USD. Napoje bezalkoholowe i woda mineralna kosztują ok. 2-3 USD za butelkę. Do ceny napojów dodawane jest automatycznie 15% napiwku. Napiwki przeznaczone są dla kelnerów i innych pracowników barów na pokładzie.

Palenie na pokładzie
Palenie jest dozwolone na zewnątrz na pokładzie w wyznaczonych miejscach. Przepisy dotyczące palenia mogą ulec zmianie z krótkim wyprzedzeniem i prosimy wszystkich gości o przestrzeganie zasad określonych na tablicach na pokładzie.

Zasilanie elektryczne
W kabinach znajdują się gniazda 110/220 V. Prosimy wziąć ze sobą ewentualnie adapter.. 

Telefon, Internet i e-mail
Pragniemy zaznaczyć, że korzystanie z własnego telefonu komórkowego może być kosztowne i zazwyczaj dzwonienie z zagranicy oznacza dodatkową opłatę. Przed wyjazdem prosimy sprawdzić ceny i taryfy u swojego operatora telefonii komórkowej. Możliwe jest korzystanie z pokładowych kafejek internetowych. Ceny dostępu do Internetu podane są w kafejce na pokładzie.

Børn om bord
Børn er velkomne om bord på krydstogtskibet. På skibet er faciliteter og underholdning til rådighed for alle børn mellem 3 og 17 år, og skibet har veluddannet personale til at lege og holde øje med børnene. Det er desuden muligt at få sine børn passet af en babysitter for et beskedent beløb om aftenen. Her skal det dog nævnes, at skibets personale taler engelsk og kræver, at barnet er fyldt 12 måneder. Der er desuden et specielt program for babyer og blebørn fra 6 måneder til 3 år. Det er ikke tilladt at medbringe spædbørn på under 6 måneder på krydstogtskibet. På sejladser i Sydamerika, Hawaii, Stillehavet og på Transatlantiske Krydstogt er minimumsalderen dog 1 år. Vi gør opmærksom på, at det ikke er tilladt at tage på krydstogt med skibet, hvis man under krydstogtet går ind i den 24. graviditetsuge. 

Dzieci na pokładzie
Dzieci na pokładzie statku wycieczkowego są naturalnie mile widziane. Oferujemy rozrywki i sale zabaw dla dzieci w wieku od 3 do 17 lat. Mamy też odpowiednio przygotowanych pracowników, którzy poprowadzą zabawy i zajmą się dziećmi. Można też za niewielką opłatą zamówić wieczorem opiekunkę do dzieci. Nasi pracownicy mówią po angielsku i zajmą się chętnie Państwa dzieckiem w wieku powyżej 12 miesięcy. Oferujemy też specjalny program dla dzieci w wieku od 6 miesięcy do 3 lat. Na rejs nie wolno zabierać niemowląt poniżej 6 miesiąca. Prosimy też pamiętać, że nie wolno uczestniczyć w rejsie będąc w ciąży powyżej 24-ego tygodnia.

Jak płacić na pokładzie?
Wszystkie ceny na pokładzie podane są w dolarach amerykańskich i transakcje odbywają się bezgotówkowo. Pierwszego dnia rejsu zakładany jest rachunek imienny, który będzie obciążany wszystkimi zakupami na pokładzie. Radzimy połączyć ten rachunek z kartą kredytową, ale można też uregulować zobowiązanie gotówką w dolarach amerykańskich. Przyjmowane są karty American Express, Diner’s Club, Visa i Mastercard. W ostatnim dniu rejsu każdy pasażer otrzyma fakturę ze specyfikacją zakupów na pokładzie. W przypadku braku zastrzeżeń do faktury, kwotą zobowiązania zostanie automatycznie obciążona, podłączona do rachunku karta kredytowa. Na wszystkich statkach jest na pokładzie bankomat.

Za co płaci się dodatkowo na pokładzie?
Napoje, ewentualne wycieczki na lądzie, posiłki w specjalnych restauracjach (dodatkowo ok. 10-30 USD za osobę) i inne osobiste wydatki, na przykład zabiegi kosmetyczne, pralnia, telefon, itp. Ponadto, dodawany jest koszt w wysokości ok. 13,50 USD za osobę/noc jako napiwek dla personelu pokładowego (niektóre rejsy mają w cenie napiwki, prosimy uważnie przeczytać program danego rejsu). Pieniądze są automatycznie pobierane z otwartego na statku rachunku.

Przechowywanie cennych rzeczy
W każdej kabinie jest sejf. Prosimy pamiętać, że ani armator, ani Albatros nie ponoszą odpowiedzialności za zawartość sejfu w kabinie, ani na pokładzie.

W jakich językach mówimy na pokładzie?
Głównym językiem na pokładzie jest język angielski. Wszystkie informacje podawane przez głośniki oraz informacje podczas programów rozrywkowych są również w języku angielskim.

Kolacje na pokładzie
Podczas śniadania i lunchu można siadać na dowolnych miejscach. Oznacza to, że można samemu wybierać stolik i czas w godzinach, kiedy otwarta jest restauracja. Wieczorem obowiązują stałe miejsca do kolacji. Oznacza to, że każdego wieczoru kolację jada się we wcześniej wyznaczonej restauracji, przy wcześniej wyznaczonym stole. Na statku podawana jest wczesna kolacja o 18:15 i późna kolacja o 20:30. Albatros Travel zarezerwowała późną kolację dla wszystkich swoich gości, ponieważ z doświadczenia wiemy, że jest to najczęściej wybierana godzina kolacji. Klienci Albatros Travel chcący jadać kolację o wcześniejszej godzinie, mogą zmienić rezerwację już na pokładzie. Szwedzki przewodnik w tym oczywiście pomoże.

Niektóre restauracje na pokładzie są darmowe, podczas kiedy w innych (specjalnych) restauracjach obowiązuje dodatkowa niewielka opłata (ok. 10-30 USD za osobę). Jest też możliwość zamówienia posiłków do kabiny. Zamawiając posiłek do kabiny należy liczyć się z zapłatą napiwku dla kelnera.

Przewodnik podczas rejsu
Podczas rejsu rola i funkcja przewodnika jest inna, niż podczas zwykłych wycieczek na lądzie, kiedy cała grupa najwięcej czasu spędza razem. Podczas rejsu można spędzać czas zarówno w grupie, jak i indywidualnie na pokładzie i na lądzie.

Rolą przewodnika jest udzielanie pomocy w różnych praktycznych kwestiach, takich jak przyjazd, transfery z lotniska i na lotnisko, wejście na pokład, tłumaczenia na szwedzki oraz informowanie o możliwościach spędzania czasu na pokładzie i na lądzie. Ponadto, przewodnik towarzyszy podczas wycieczek opisanych w programie każdego dnia. Przewodnik będzie uczestniczył we wszystkich wspólnych wycieczkach i zajęciach, no i zawsze można się z nim kontaktować w celu uzyskania odpowiedzi na wszelkie pytania, czy choćby po to, żeby przez chwilę porozmawiać.

Podczas rejsu grupa podróżuje na takich samych warunkach, co inni pasażerowie na statku, stąd nie ma możliwości, aby przewodnik był wszędzie obecny i dostępny. Dlatego dobrą opcją jest zwracanie z się z zapytaniami do recepcji statku. Recepcja odpowiada na pytania wszystkich pasażerów znajdujących się na pokładzie.

Co należy spakować?
Podczas większości wieczorów obowiązuje eleganckie, ale nieformalne ubranie. Dla mężczyzn będą to długie spodnie i koszula/bluza z kołnierzykiem. Dla pań może to być letnia sukienka, spódnica, spodnie i bluzka.
„Ubranie wieczorowe” powinny wziąć ze sobą osoby pragnące uczestniczyć w formalnych, galowych kolacjach. Dla mężczyzn będzie to garnitur z krawatem lub smoking, a dla pań elegancki kostium lub długa suknia. Podczas tygodniowego rejsu organizowane są zazwyczaj 1-2 wieczory, podczas których pasażerowie powinni być elegancko ubrani. Dotyczy to wszystkich armatorów, z którymi współpracuje Albatros. W gazetce pokładowej/ulotce można przeczytać, które wieczory są „galowe”. Pasażerowie, którzy nie mają ochoty na elegancki ubiór, mogą zawsze zjeść kolację w restauracji bufetowej, gdzie nie obowiązują ubrania galowe.

W restauracji po godzinie 17:30 nie są dozwolone dżinsy, podkoszulki i szorty. O żadnej godzinie nie można wchodzić do restauracji w strojach plażowych.

Podczas rejsów w ciepłym klimacie niezbędne są lekkie ubrania, na przykład z bawełny. Dobrze jest mieć ze sobą rozpinaną bluzę lub lekką kurtkę, ponieważ w klimatyzowanych pomieszczeniach na pokładzie jest często chłodno. Rejsy w zimnych częściach świata wymagają cieplejszej odzieży. Podczas wycieczek na lądzie wskazane jest wygodne obuwie. Pasażerowie chcący korzystać z sal treningowych na pokładzie powinni wziąć ze sobą odzież i buty sportowe. Dostępna jest odpłatna usługa pralni i suszarni na pokładzie. Prosimy nie zapomnieć o stroju kąpielowym, który przyda się na basenie.