Seszele

Podróż na Seszele
Seszele nieodparcie przypominają klasyczne wyobrażenie raju. Zielone góry i łagodnie zaokrąglone granitowe skały tworzą dekoracyjne tło dla białych, piaszczystych plaż, gdzie palmy kiwają się do siebie, a turkusowa woda rytmicznie i kojąco rozbija się o brzeg. Olbrzymie żółwie wyciągają swoje długie szyje spod ciężkiego, ciemnoszarego pancerza, zielone gekony przemykają w szybkim tempie, a papugi skrzeczą wśród liści palm.
Seszele

Przyroda i geografia Seszeli
Archipelag wyłania się stromo z Oceanu Indyjskiego, 1800 km od wschodniego wybrzeża Afryki, i składa się z nieco ponad 100 wysp koralowych i granitowych. Uzyskał niepodległość od Wielkiej Brytanii w 1976 roku i jest domem dla wielu endemicznych gatunków ptaków i zwierząt. Jeśli wskoczysz do wody z rurką i maską do nurkowania, możesz spotkać między innymi błazenki, papugoryby oraz największą rybę świata – rekina wielorybiego. Ten łagodny olbrzym żywi się planktonem i drobnymi rybami, ale może osiągać nawet 16 metrów długości i ważyć 13 ton.

Atrakcje i gastronomia Seszeli
Beztroskie lenistwo i relaks na plaży to jedne z najpopularniejszych zajęć na Seszelach. Spośród 20 najlepszych plaż świata, aż trzy znajdują się właśnie tutaj. Gdy już zakończysz piesze wędrówki po największej wyspie Mahé, gdzie mieszka większość z obywateli republiki, gdy obejrzysz wszystko z góry z wysoko położonego parku narodowego Morne Seychellois lub nabierzesz apetytu na zmysłowym targu z przyprawami w stolicy Victorii, możesz kontynuować swoją podróż, rozkoszując się carri coco – łagodnym curry z rybą kingfish duszoną w kokosie.
Wakacje na Seszelach to także kulinarna uczta dla smakoszy. Po nurkowaniu na rafie koralowej wokół drugiej co do wielkości wyspy Praslin, gdy już nasycisz oczy widokiem czarnych papug przemierzających gaje palmowe lub pozwolisz zmysłom upajać się zapachem orchidei i dzikiej wanilii obecnych wszędzie – możesz sięgnąć po Daube – słodką potrawkę serwowaną z świeżo złapaną ośmiornicą. Po podziwianiu granitowych formacji skalnych i urokliwych, tradycyjnych domów na La Digue, warto udać się w dalszą drogę wozem zaprzężonym w woły do najbliższej restauracji, gdzie serwowana jest salade de palmiste – sałatka z sercem palmy – lub tec-tec – zupa z owoców morza i dyni. A gdy już uchwycisz obiektywem gigantyczne żółwie z Aldabry, ważące kilkaset kilogramów, możesz ugasić pragnienie soczystym ananasem, mango i papają.
Kuchnia seszelska to kuchnia kreolska – wyrafinowane połączenie francuskiej estetyki, azjatyckiej sztuki szybkiego smażenia i indyjskich dań curry. Potrawy są dobrze przyprawione, a egzotycznych składników absolutnie tu nie brakuje. Największym naturalnym bogactwem wysp są ryby i owoce morza, które występują w ogromnej ilości wokół tego rajskiego archipelagu – pod powierzchnią wody odnotowano ponad 1 000 różnych gatunków. Poza kingfishem i ośmiornicami, na seszelskich kartach dań królują barrakudy, kraby i krewetki tygrysie. Papugoryby i steki z rekina to już rzadziej spotykane przysmaki, ale równie intrygujące.