image

Kraj Basków

image

– od ciężkiego przemysłu do gastronomicznej potęgi

Tekst: Kirstine Therkelsen

 

Lżejsze, świeższe, bardziej różnorodne i piękniejsze. Takie właśnie stały się potrawy w Kraju Basków pełnym restauracji Michelin po gastronomicznej rewolucji lat 70.

 

Zobacz wszystkie nasze wycieczki do Hiszpanii i Francji, lub przeczytaj więcej o Kraju Basków poniżej.

 

Rekord świata w gastronomii

image

Region baskijski na terenie Hiszpanii i Francji może pochwalić się największym zagęszczeniem restauracji odznaczonych gwiazdkami Michelin w stosunku do liczby mieszkańców – wszystkie 37 restauracji leży wzdłuż wybrzeża Zatoki Baskijskiej oraz w głębi kraju, który zamieszkuje w sumie 2,5 miliona ludzi. Tylko w hiszpańskiej części Kraju Basków, País Vasco – lub Euskadi w języku baskijskim – 20 restauracji odznaczono łącznie 29 gwiazdkami Michelin: 15 – jedną gwiazdką, jedną – dwiema gwiazdkami i 4 – trzema gwiazdkami. To doskonały wynik, biorąc pod uwagę fakt, że populacja kraju wynos niewiele ponad 2 miliony. Dla porównania w Danii jest 18 restauracji odznaczonych w sumie 21 gwiazdkami Michelin.

Kulinarna innowacyjność w latach 70. XX wieku

image

Krajowi Basków nie od zawsze było pisane dzierżenie gastronomicznego lauru zwycięzcy. Od XIX wieku aż do lat 70. XX wieku region ten był ośrodkiem przemysłu chemicznego i hutnictwa żelaza. Jednak niemal równocześnie ze spadkiem produkcji w przemyśle ciężkim w latach 70., kilku myślących perspektywicznie kucharzy zaczęło dostrzegać nowe możliwości, jakie oferowało miejscowe otoczenie wraz z jego zasobami. Ole Loumann, autor książki „Pora na północną Hiszpanię”, wyjaśnia, co się stało:

„Żyzna ziemia oraz lasy i góry w głębi kraju od zawsze zapewniały mieszkańcom północnej Hiszpanii dostęp do dużych ilości świeżych ryb, skorupiaków, mięsa i wysokiej jakości warzyw. Do tego dochodzą bliskie geograficzne i kulturowe powiązania z Francją, w której w ubiegłym wieku miała miejsce największa rewolucja kulinarna, nazywana nouvelle cuisine. A pod koniec lat 70. XX wieku kucharze, Juan María Arzak i Pedro Subijana, rozpoczęli w San Sebastián przedsięwzięcie mające na celu stworzenie nowoczesnej kuchni baskijskiej inspirowanej właśnie francuską nouvelle cuisine, ale dostosowanej do warunków lokalnych."

Gotowanie lekkie i eleganckie

image

Zdaniem Olego Loumanna w efekcie powstała kuchnia lżejsza (z przewagą oliwy z oliwek zamiast masła i śmietany), świeższa (wykorzystująca lokalne i sezonowe składniki), bardziej różnorodna (ze składnikami z Azji i krajów egzotycznych) i piękniejsza – w której dania na talerzu zdobione są „tak misternie, że przypominają japońskie kompozycje kwiatowe.”

Dwóch kucharzy-pionierów nadal prowadzi swoją wielokrotnie odznaczoną gwiazdkami restaurację, Arzak i Akelarre w San Sebastián. Stamtąd nouvelle cuisine rozprzestrzeniła się na inne regiony Hiszpanii, jednak najsilniejszym ośrodkiem nadal pozostaje Kraj Basków, w którym nieustannie odkrywani są młodzi, wybitni kucharze.

Zobacz więcej o gastronomii w Kraju Basków oraz przejrzyj listę wszystkich restauracji Michelin na stronie http://tourism.euskadi.eus/en/

 

Pięć ulubionych miejsc w Bilbao

image

Autor książki „Pora na północną Hiszpanię”, Ole Loumann, zdradza tutaj swoich 5 ulubionych restauracji w Bilbao:

Etxanobe
Serwuje doskonałe dania kuchni baskijskiej i międzynarodowej w cenach, które – mimo gwiazdki Michelin przyznanej restauracji – nie zwalają z nóg. Restauracja mieści się w budynku sali koncertowej Palacio Euskaldun.

Nerua
Specjalizuje się w najpyszniejszych przekąskach nowoczesnej kuchni baskijskiej. Czołowy hiszpański krytyk kulinarny, Rafaél García Santos, okrzyknął szefa kuchni, Joseana Martíneza Aliję, kierującego tamtejszą kuchnią jednym z najzdolniejszych kucharzy nowoczesnej hiszpańskiej gastronomii. Restauracja znajduje się wewnątrz Muzeum Guggenheima. 

Guggenheim Bilbao Bistro
Oferuje menu 3-daniowe i degustacyjne w całkiem przystępnych cenach. Jeśli Twój budżet nie pozwala na wykwintną kolację w restauracji Neura, możesz z powodzeniem zaspokoić głód w tym znakomitym barze bistro w Muzeum Guggenheima.

Casa Victor Montes
Ogromne szynki zwisają u sufitu, a ściany zdobią setki butelek wina.

Café Bar Bilbao
Oferuje szeroki wybór pintxos (koreczki w powiększonej postaci), którymi można się delektować w starych wnętrzach lokalu lub w ogródku na zewnątrz. Skosztuj bacalao al pil-pil, kawałek bagietki z dorszem w sosie przyrządzonym według tradycyjnego przepisu z Bilbao.