
Wino z Malagi – unikalne, słodkie i doskonałe!

Malaga słynie ze słońca, morza i piasku, ale niewielu wie, że jest to również jeden z najstarszych regionów winiarskich w Hiszpanii.
Wino z Malagi to wspaniałe, unikalne i słodkie wino wzmacniane, produkowane głównie z białych winogron Moscatel i Pedro Ximénez.
Wino z Malagi cieszyło się popularnością już od czasów rzymskich, ale w XIX wieku popyt spadł, gdy ludzie zaczęli preferować wytrawne wina białe. W ostatnich latach nastąpiło jednak ogromne odrodzenie zainteresowania słodkim i unikalnym winem z Malagi, którego obecnie produkuje się 5,8 miliona litrów rocznie.
Chociaż winogrona zawarte w tym winie mogą być uprawiane, tłoczone i fermentowane w innych częściach prowincji Malaga, tylko wino dojrzewające w samym mieście Malaga można uznać za prawdziwe wino z Malagi.
Większość wina produkowana jest w Antequerze, położonej na północ od Malagi. Region ten charakteryzuje się wyjątkowo gorącymi latami i bardzo chłodnymi zimami. Dzięki temu winogrona rozwijają unikalne cechy, które są niezbędne do produkcji tradycyjnego słodkiego wina.
Dużo słońca sprawia, że winogrona mają wysoką zawartość cukru. Po zbiorach więc kiście winogron są suszone pod palącym słońcem, aby zwiększyć zawartość cukru i podsuszyć owoce. Następnie winogrona są tłoczone, a dzięki wysokiej zawartości cukru uzyskuje się wysoką zawartość alkoholu. Wino z tego regionu ma ciemny kolor, mimo że produkowane jest z białych winogron, ponieważ winogrona są przejrzałe, a im dłużej wino dojrzewa, tym ciemniejszy jest jego kolor. Wino z Malagi ma barwę od jasnożółtej po głęboko czarną.
Najstarszy bar winny w Maladze, Antigua Casa de Guardia, powstał w 1840 roku. Wina serwowane w barze pochodzą z winnic położonych w głębi lądu, w miejscowości Olias za Malagą. W winnicy produkuje się 10 różnych win z trzech odmian winogron: Pedro Ximénez, Moscatel i Romé.
Rodzaje win z Malagi:
- Málaga Pálido – leżakowane maksymalnie 6 miesięcy
- Málaga – leżakowane 6-24 miesięcy
- Málaga Noble – leżakowane 2-3 lata
- Málaga Añejo – leżakowane 3-5 lat
- Málaga Trasañejo – leżakowane ponad 5 lat
Wino z Malagi, jak większość win, uważane jest za coraz lepsze wraz z wiekiem, choć oczywiście jest to kwestia gustu. Szczególnie w starszych winach smak i aromat są bogate i rozwinięte. Pojawiają się nuty kawy, karmelu, orzechów, przypraw, śliwek i kakao, co sprawia, że wino doskonale pasuje do wyśmienitego deseru czekoladowego.
Miejscowi również lubią delektować się winem przy tapas, a wino z Malagi można kupić we wszystkich lokalnych tapas barach.
Na zdrowie!
Przeczytaj więcej o Hiszpanii:
Wycieczki do Hiszpanii - Klimat i Pogoda w Hiszpanii

Tema om Andalusien
Vi er vilde med Andalusiens lune temperaturer, fine kulturtilbud og skønne, tilbagelænede stemning. Derfor har vi samlet lidt af det bedste af den spanske region til dig:
Guide: 10 tapas-retter du ikke må gå glip af
Guide: Bliv klogere på Málagavin
Artikel: På langtidsferie for 9. gang
Blog: Rejseblog fra Andalusien