Przewodnik dotyczący zasad wjazdu do USA

12 stycznia 2009 wszedł w życie nowy system autoryzacji podróży wprowadzony przez amerykański rząd, Electronic System for Travel Authorization (ESTA).

Oznacza to, że każda osoba podróżująca do USA musi podać szereg informacji o sobie i swojej podróży w tak zwanym systemie ESTA. Albatros Travel zaleca wypełnienie formularza podróży co najmniej 7 dni przed wyjazdem, ale lepiej jest go wypełnić z większym wyprzedzeniem.

Wypełnianie nowego formularza podróży jest bardzo proste. Zobacz instrukcje poniżej:

Etap 1  → Etap 2  →Etap 3  →Etap 4  →Etap 5  →
Wypełnij wniosekPrześlij wniosekZapisz numer wnioskuDokonaj płatnościWyświetl status wniosku

 

System autoryzacji podróży obejmuje 5 etapów opisanych powyżej. W przewodniku omawiamy każdy z etapów. Tylko pola oznaczone czerwoną gwiazdką są obowiązkowe do wypełnienia. Pola te NALEŻY wypełnić w języku angielskim, co oznacza, że występujące w danych osobowych litery Æ, Ø i/lub Å należy zastąpić odpowiednio znakami AE, OE i/lub AA.

Wszystkie pytania w formularzu podane są w języku duńskim. Aby uzyskać dodatkową pomoc, najedź kursorem na mały niebieski znak zapytania znajdujący się przy każdym obowiązkowym polu. Po kliknięciu znaku zapytania lewym przyciskiem myszy pojawi się okienko z wyjaśnieniem, jakie dane należy wpisać w polu.

Teraz możesz przystąpić do wypełniania wniosku autoryzacji podróży ESTA. Włącz komputer i otwórz stronę internetową: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e1s1

Ważne jest, aby w polu adresu przeglądarki po otwarciu strony widniał dokładnie ten adres. Istnieją agencje oferujące rejestrację ESTA za dodatkową opłatą. Tylko podany powyżej adres internetowy prowadzi na oficjalną witrynę ESTA.

Po otwarciu witryny na ekranie może pojawić się niebieskie okienko z informacją w języku angielskim. Jeśli tak się stanie, po prostu kliknij przycisk: „OK”. Następnie przejdź 4 kolejno pojawiające się etapy.

1. Etap – Wypełnij wniosek

Rozpocznij od kliknięcia słowa „Polski”, znajdującego się w górnej części strony w długim rzędzie różnych języków. Po naciśnięciu przycisku „Polski” wszystkie informacje i wszystkie pytania będą wyświetlały się wyłącznie w języku duńskim.

Następnie kliknij szary przycisk „zastosuj” znajdujący się po lewej stronie na dole strony startowej – poniżej napisu „Złóż wniosek o zezwolenie na podróż do USA”.

Otworzy się wówczas nowa strona z nagłówkiem „Wyłączenie odpowiedzialności”. Uważnie przeczytaj cały tekst i odpowiedź na pytanie znajdujące się na dole strony. Jeśli potrzebujesz dodatkowej informacji lub pomocy w tym zakresie, możesz kliknąć przycisk „Pomoc” znajdujący się w prawym górnym rogu strony.

Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na pytanie, otworzy się nowa strona z nagłówkiem „Wniosek”. Tutaj musisz wypełnić wszystkie pola oznaczone czerwoną gwiazdką. Pamiętaj, aby nacisnąć mały, niebieski znak zapytania, jeśli potrzebujesz więcej informacji na temat bieżącego pola.

Strona ta jest podzielona na 6-7 części. W części pierwszej Informacje o wnioskodawcy” trzeba wypełnić tylko pola oznaczone czerwoną gwiazdką.

Druga część nosi tytuł „Dane paszportowe”. Tutaj należy wpisać z paszportu wszystkie pola oznaczone czerwoną gwiazdką.

Część trzecia to „Dane kontaktowe”. Tutaj wpisujesz swoje dane kontaktowe: adres e-mail, numer telefonu i adres.

W części czwartej „Osoba do kontaktu w nagłych przypadkach podczas pobytu w Stanach Zjednoczonych lub poza nimi” podaj dane osoby w Danii, np. krewnego lub znajomego. Wpisz imię i nazwisko, adres e-mail i numer telefonu tej osoby.

W części piątej, „Informacje dotyczące podróży”, należy określić, czy Stany Zjednoczone są docelowym miejscem Twojej podróży, czy jedziesz dalej do innego kraju. Jeśli Stany Zjednoczone są docelowym miejscem Twojej podróży, wybierz „No”. Jeśli w USA masz tylko międzylądowanie i bezpośrednio po nim jedziesz dalej do innego kraju, wybierz „Yes”. W polu „US Point of Contact” można wpisać „unknown”, jeśli nie masz żadnej osoby kontaktowej USA. W polu "Address" również wpisz „unknown”.

Część szósta dotyczy obecnego lub wcześniejszego pracodawcy. Na pierwsze pytanie odpowiez „Tak”, jeśli pracujesz lub pracowałeś/-aś w przeszłości. Następnie wypełnij kolejne pola, wpisując dane kontaktowe dotyczące obecnego lub ostatniego miejsca pracy. Jeśli nigdy nie pracowałeś/-aś, wybierz „Nie”.

Pod tymi pytaniami pojawia się nagłówek „Gælder nogle af disse for Dem? (Svar ja eller nej)”. Na każde z 8 pytań należy udzielić odpowiedzi „tak” lub „nie”, jeśli są oznaczone czerwoną gwiazdką i tym samym obowiązkowe. Chcąc odpowiedzieć na pytania, kliknij zatem pole „tak” lub „nie”.

W ostatniej części na tej stronie wypełnij pole oznaczone czerwoną gwiazdką i potwierdź, że przeczytałeś/-aś i zrozumiałeś/-aś wszystkie pytania oraz udzieliłeś/-aś odpowiedzi zgodnych z prawdą podczas wypełniania formularza podróży. Kliknij lewym klawiszem myszki w polu obok pytania, a pojawi się w nim parafka. Następnie naciśnij „Dalej” – przejdziesz do etapu 2.

2. Etap – Prześlij wniosek

W tym etapie Twoje zadanie polega na przeczytaniu informacji podanych w etapie 1. Jeśli wszystko się zgadza, przejdź do dołu strony i ponownie wpisz numer swojego paszportu w polu poniżej dużego zielonego okna. Pod polem numeru paszportu znajduje się kilka czarnych liter na szarym tle. Litery te należy wpisać w polu pod szarym okienkiem. Następnie naciśnij przycisk „Zastosuj”.

Jeśli Twoje dane są nieprawidłowe, przejdź do dołu strony i naciśnij przycisk „Wstecz”. Wrócisz wówczas do etapu 1, gdzie możesz poprawić dane. Po wprowadzeniu poprawek możesz kliknąć przycisk „Dalej” na dole strony. Następnie przejdziesz ponownie do kroku 2. Pamiętaj jednak, że możesz zmienić tylko adres e-mail, numer telefonu, linie lotnicze i numer lotu, miasto wylotu i adres pobytu w USA.

Po naciśnięciu przycisku „Zastosuj” w dolnej części strony na etapie 2 otwiera się kolejny etap z nagłówkiem „Numer wniosku”.

3. Etap – Odbierz i zapisz swój numer wniosku

W tym etapie pojawia się Twój numer wniosku. Bardzo ważne jest, aby zanotować ten numer i przynieść go ze sobą przed wylotem. Jeśli nie masz przy sobie tego numeru na lotnisku, przewoźnik ma prawo odmówić Ci wejścia na pokład samolotu do Stanów Zjednoczonych. 

Po zapisaniu numeru kliknij przycisk „Dalej” na dole strony – otworzy się ostatni etap z nagłówkiem „Odpowiedź”.

4. Etap – Płatność

Tutaj odbywa się zapłata za wniosek. Opłata wynosi 14 USD i jest płatna za pośrednictwem witryny przy użyciu wybranej karty kredytowej: MasterCard, VISA, American Express i Discover (JCB, Diners Club).

5. Etap – Odbierz odpowiedź na swój wniosek

W większości przypadków elektroniczny system autoryzacji podróży błyskawicznie podaje status wniosku. Jeśli potrzebne jest więcej czasu na rozpatrzenie wniosku, otrzymasz odpowiedź w ciągu 72 godzin. Otrzymasz informację na temat sposobu sprawdzenia statusu wniosku, jeśli dostaniesz odpowiedź informującą o oczekiwaniu na zatwierdzenie.

Zobacz poniżej 3 możliwe odpowiedzi:

1. Authorization/Wniosek zatwierdzony

Twoje zezwolenie na podróż zostało zatwierdzone i otrzymujesz zgodę na podróż do USA w ramach programu ruchu bezwizowego (Visa Waiver). Ta odpowiedź nie daje jednak gwarancji na sam wjazd do USA. Ostateczną decyzję podejmuje kontrola celno-graniczna (CBP) na lotnisku docelowym. Rejestracja w systemie jest ważna przez 2 lata lub do upływu terminu ważności Twojego paszportu, jeśli ten przypada wcześniej.

2. Odrzucenie wniosku

Nie masz zezwolenia na wjazd w ramach programu ruchu bezwizowego. Być może Department of State będzie mógł wydać Ci wizę na podróż. Odwiedź stronę the United States Department of State: www.travel.state.gov, aby uzyskać więcej informacji na temat ubiegania się o wizę. Ta odpowiedź nie oznacza, że odmówiono Ci wjazdu do Stanów Zjednoczonych. Oznacza ona jedynie, że nie możesz wyjechać w ramach programu Visa Waiver. Jeśli otrzymasz taką odpowiedź koniecznie skontaktuj się z Albatros Travel, aby otrzymać dalsze informacje.

3. Oczekiwanie na zatwierdzenie

Trwa rozpatrywanie Twojego wniosku o zezwolenie na podróż, ponieważ niemożliwe było natychmiastowe wydanie decyzji. Ta odpowiedź nie oznacza negatywnego rozpatrzenia wniosku. Ostateczna decyzja zostanie wydana w ciągu 72 godzin. Odwiedź stronę ponownie i wybierz opcję Zaktualizuj lub sprawdź stan przesłanego wniosku o zezwolenie na podróż do USA. W celu sprawdzenia statusu wniosku należy podać numer wniosku, numer paszportu i datę urodzenia. 

Po otrzymaniu odpowiedzi, która wyświetli się na ekranie, możesz nacisnąć ikonę drukowania i wydrukować wniosek wraz z odpowiedzią i numerem wniosku. W dolnej części strony pod zielonym oknem kliknij następnie przycisk „Wyjdź” lub zarejestruj nowego podróżnego, jeśli Twój ewentualny towarzysz podroży nie wypełnił jeszcze wniosku.